Ingatlan kereső

Azonosító


Ár ( millió Ft | ezer Ft)

-

Hirdetés típusa

Ingatlan fajtája

Megye

Település

Kerület

Ingatlan típusa

Épület anyaga

Szobák száma

-

Félszobák száma

-

Hasznos alapterület

-

Telek alapterület

-

Leírás


Csak fényképes hirdetés


Keresés
Megosztás:
Facebook Twitter MySpace Startlap

Kispest infrastruktúrája


1. Tömegközlekedés és közúti közlekedés

Tömegközlekedési szempontból Kispest a főváros egészéhez viszonyítva is jó pozícióval rendelkezik, két nagy forgalmat lebonyolító közlekedési csomópontja is kialakult. Az egyiket a Kőbánya-Kispest metróvégállomás, vasútállomás és buszvégállomás jelenti, ahol a Cegléd-Szolnok vasútvonal halad át Szeged vagy Nyíregyháza irányába, és itt épült meg a Nyugati pályaudvar előtti utolsó jelentős közlekedési csomópont, a Kőbánya-Kispest vasútállomás is, melynek jelentőségét az is tükrözi, hogy a pályaudvar személyforgalmi vágányszáma nagyobb, mint a Déli pályaudvaré.

Itt van továbbá az észak-déli metróvonal (M3) déli végállomása, így metróval nagyon gyorsan elérhetők a pesti oldal főbb csomópontjai (pl. Deák tér, Ferenciek tere, stb.).

A buszközlekedés is igen kiterjedt, közvetlen járattal közelíthető meg innen Kőbánya (68-as, 85-ös, 85E-s, 151-es), Pesterzsébet, Csepel (148-as, 151-es), Pestszentlőrinc, Pestszentimre (182-es, 184-es, 193E-s, 282E-s, 284E-s) és Rákoskeresztúr (98-as, 98E-s, 201E-s, 202E-s) is. A Ferihegyi repülőtér a 93-as és a 200E-s, míg a Havanna lakótelep a 136E-s busszal érhető el. Az állomásról távolsági autóbuszjáratok is indulnak, melyek a környező kistelepülések összeköttetését biztosítják a fővárossal.

A másik jelentős terület a Határ út - Üllői úti csomópont, ami az M3-as metró első megállója is. Innen indul a 42-es villamos, amely kizárólag a kerületben, az Ady Endre úton közlekedik a Tulipán utcáig; az 50-es villamos, amely Pestszentlőrinc Béke térig közlekedik, valamint az 52-es villamos, amely Pesterzsébet Pacsirtatelepig szállítja az utasokat.

A Határ út több autóbuszjárat végállomása, illetve közbenső megállója. Innen indul Pestszentimrére a 194-es, Kispest kertvárosának szélére a 199-es, Gyálra a 84E-s, a 89E-s és a 94E-s, Pesterzsébeten keresztül Soroksárra pedig a 66-os, a 66E-s és a 123-as buszjárat. A 123A-s busszal a szomszédos kerületben lévő Auchan áruház is könnyen megközelíthető. A Blaha Lujza térig közlekedő 99-es busz szintén megáll a Határ útnál. 

A BKV-nál történt járatátszervezést követően Kispest éjszakai közlekedése is sokat javult. Az Üllői úton két éjszakai járat is közlekedik negyedóránkénti járatsűrűséggel (a 914-es és 950-es), illetve a 909-es busszal - aminek Kispesten a Kossuth téren van a végállomása - Kőbányán keresztül a Deák Ferenc térre is eljuthatunk. A Csepelre közlekedő 948-as járat Hagyományos Kispest érintésével közlekedik.

A közúti közlekedés kapcsán fontos megemlíteni, hogy mivel a kerületet határoló utak a főváros közlekedésének rendkívül fontos főútvonalai és nagy forgalmat bonyolítanak le, ezért gyakran telítettek vagy zsúfoltak. Ilyen keleten a Határ út, amelynek jelentősége az M5-ös Nagykőrösi úti bevezetésével, valamint az Üllői sarkán felépített Europarkkal növekedett meg. Délen a Nagykőrösi utat kell megemlítenünk (M5 autópálya bevezető szakasza), ami 2 × 3 sávos szélessége ellenére is gyakran telített, és jelen kiépítésében elzárja a kerület délkeletre irányuló forgalmát (ráhajtási lehetőség csak a Cukrász utcánál, a Rákóczi utcánál és a Vas Gereben utcánál található, a többi merőleges utca zsákutca, áthajtás pedig a Határ úti aluljárónál, a Hunyadi utcai felüljárónál és a Méta utcánál van). A kerület egyes belső útjain is nagy átmenő forgalom bonyolódik le. Az Üllői út (ami lényegében a 4-es főút fővárosi szakasza) szinte állandóan zsúfolt az ország keleti részei felé áthaladók, a környező peremvidékről ingázók és az M5-öst kikerülők járműveitől. Az Ady Endre utat sokan az Üllői út kikerülésére használják, azonban szűkössége miatt szintén előfordul, hogy forgalmi torlódások alakulnak ki. A Felső-Kispesti Derkovits Gyula utca és Vak Bottyán utca is a kiépítettség szintjét lényegesen meghaladó forgalmat bonyolít le.

2. Közműellátottság

 • Ivóvíz

A XIX. kerület ivóvíz-ellátását teljes egészében a Fővárosi Vízművek biztosítja. A kiépült ivóvíz-vezeték hálózat hossza közel 150 km, melybe az ingatlanok 99,7 %-a be van kötve. A kerületben ellátási problémák ritkán, elsősorban üzemzavarok (meghibásodás, csőtörés) esetén fordulhatnak elő. Az új lakótelepi részek építésével párhuzamosan hálózatfejlesztések is történtek a 80-90-es évek fordulóján, ennek eredményeként a kerület vízellátása megfelelőnek tekinthető, a fő- és gerincvezetékek állapota pedig a többi kerülethez képest jónak mondható.

 • Csatorna-hálózat

A kerületben a csatornahálózat kiépült hossza 2001-ben 136,8 km volt, azóta kb. 10 további utcaszakaszon került a csatornahálózat fejlesztésre az önkormányzat részéről (a még kiépítetlen utcaszakaszok száma elenyésző). A közcsatorna-hálózatra az ingatlanok nagyjából 96 %-a van rákötve. A kerület nagy részén egyesített rendszerű csatornahálózat épült ki (mind a szennyvizet, mind a csapadékvizet ugyanaz gyűjti), kivéve Wekerletelepen és Kertvárosban, ahol elválasztó rendszerű csatornahálózat került kialakításra. Ez átlagos időjárási viszonyok esetén csaknem kivétel nélkül képes a vízelvezetésre, túlterheltség csak hirtelen szélsőségesen nagy csapadékmennyiség esetén, és főként a régebbi hálózatokban fordulhat elő.

 • Elektromos áram

Villamosenergiával a Pestszentlőrinci alállomás látja el a kerületet. A kisfeszültségű villamos energia ellátó hálózat a kerület minden lakásához ki van építve.

 • Gázvezeték-hálózat

A gázellátást a Hofherr Albert utca és a Határ út mentén kiépített nagyközépnyomású gázvezetékek biztosítják, ez látja el nyomásszabályzókon keresztül a lakossági és ipari fogyasztókat. A kerület lakásainak jelentős részében a fűtést is vezetékes gáz biztosítja (pl. Wekerletelep 100 %-án).

 • Kábeltelevízió

Kispest teljesen területén kiépítésre került a kábeltelevíziós hálózat, amelyet a Digi TV és a Fibernet működtet. A Digi TV-nek helyi kirendeltsége is van a kerületben.

3. Intézmény-hálózat

 • Közintézmények

Kispest fontosabb közintézményei (az igazgatási, egészségügyi, oktatási és művelődési intézmények) többségükben a két főbb belső főútvonal, az Üllői út és az Ady Endre út mentén, valamint az azokat összekötő forgalmasabb utcák (József Attila utca, Árpád utca, Kisfaludy utca) mellet, és az itt levő tereken (Kossuth tér, Városház tér, Templom tér), jól megközelíthető helyeken kerültek kialakításra, többségükben önálló épületekben, míg az alapfokú oktatási és egészségügyi intézmények beékelődtek a lakóterületekbe.

Kispesti székhellyel működik a XVIII.-XIX. kerületi Bíróság, valamint a XVIII.-XIX. kerületi Ügyészség hivatala, és két közjegyzőt is találunk a kerületben. Az Üllői út mentén találjuk a Kispesti Tűzőrséget, míg az Ady Endre úton a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitányságát, és a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság XIX. kerületi Kirendeltségét.

A kerületben saját kirendeltséggel rendelkezik a Budapesti Elektromos Művek Zrt. (Üllői út 266.), a Fővárosi Gázművek Zrt. (Üllői út 201.), a Fővárosi Távhőszolgáltató Zrt. (Kossuth tér 4-5.), a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (Batthyány utca). A kerületben 4 postahivatal működik, egy az Europarkban, egy a Templom téren, egy a Kossuth téren, és egy pedig az Ady Endre út Hofherr Albert utca felöli végén található.

 • Nevelési, oktatási intézmények

A kerületben nevelési (bölcsőde, óvoda) és oktatási intézmények széles körét találjuk, melyek elhelyezkedésüket tekintve az egész kerületet lefedik. A szülők 6 bölcsőde, 15 óvoda, továbbá 15 általános iskola közül dönthetik el, melyiket tartják gyermekük számára a legmegfelelőbbnek.

Az általános iskolák között találunk egyházi fenntartású intézményeket, magániskolát, valamint egy kéttannyelvű általános iskolát is. Külön meg kell említeni a Kispesti Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Gimnázium intézményét, amely a gyermekközpontú oktatást előnyben részesítő szülők számára jelent alternatívát.

A kerület továbbtanulási lehetőségeket is kínál, 6 középiskola (ebből 3 két tannyelvű) várja Kispest és a szomszédos kerületek tanulóit, valamint találunk négy kollégiumot is, ebből az egyik egyházi. A magatartási vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára a kerület Nevelési Tanácsadót működtet pszichológusokkal, képzett pedagógusgárdával, míg a beszédhibával küzdőket egy Logopédiai Szakszolgálat segíti.

Felsőoktatási intézmény nincs a kerületben, de itt működik a felsőfokú képzést nyújtó JATE Budapesti Média Intézet.

A gyerekek és fiatalok számára a Kispesti Művelődési Otthon (KMO) és Wekerlei Gyermekház rendszeres, iskolán kívüli szakköröket, foglalkozásokat (sport, nyelvi, művészeti, stb.) szervez ismereteik bővítésére.

A Kispesti Tudásházban fiatalok és idősek képzése, átképzése és az informatikával való megismertetése is folyik.

 • Kulturális, művelődési intézmények

Kispest kulturális életében a felújított, többszintes Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház játssza a legmeghatározóbb szerepet, amely egyaránt otthont ad színházi előadásoknak, kiállításoknak, konferenciáknak, komoly- és könnyűzenei rendezvényeknek, felolvasó esteknek, báloknak, táncházaknak, illetve rendszeres klubprogramoknak, tanfolyamoknak, szakköröknek, gyermekek, fiatalok és felnőttek számára egyaránt. Hasonló szerepet tölt be a Wekerlei Gyermekház, amely gyermekműsoraival, bábjátékaival, előadásaival, tanfolyamaival széles körű programválasztékot biztosít.

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, a Kispesti Vigadó Galéria és Skoda Éva 2003-ban megnyílt műterme állandó és ideiglenes kiállításokat kínál a kerület története iránt érdeklődő és a kultúra fogékony lakosok számára. A Kispesti Polgármesteri Hivatal Dísztermében szintén gyakorta rendeznek komolyzenei előadásokat.

A kerületben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár két fiókkönyvtárat hozott létre (Üllői út, Kossuth Lajos utca), melyek szolgáltatások bő választékát nyújtják a könyvkölcsönzés mellett is. A felsorolt szervezetek együtt működnek a kerületben hagyománnyá vált rendezvények, a Kispesti Kulturális Napok, a Mihály napi búcsú, illetve a Wekerlei Napok színes és változatos programjainak szervezésében és lebonyolításában is.

 • Egészségügyi és szociális ellátást nyújtó intézmények

A kerületben 32 háziorvosi körzet (valamint ezen felül két, területi ellátás nélküli háziorvos) található. A betegek ellátása érdekében 8 helyszínen kerültek kialakításra háziorvosi rendelők, a lakósűrűség arányának megfelelően. Felnőtt 24 órás ügyelet működik a kerületben (Petőfi utca 49.). Gyermek háziorvosi rendelést két helyszínen, 13 orvos + 2 területi ellátás nélküli gyermekorvos lát el, ügyelet nappal helyben (Üllői út), éjszakai, hétvégi, ünnepnapi ügyelet a Heim Pál Gyermekkórházban. A csecsemő- és kisgyermekgondozás segítésére a kerületben védőnői szolgálat is működik.

Az 1951 óta működő Kispesti Egészségügyi Intézetben (Ady Endre út 122-124.) jelenleg 33 szakrendelés működik rész és teljes munkaidőben, ezek némelyike nemcsak a kerület, hanem a környező kerületek lakosait is ellátja.

Gyermekszakrendelés működik az Egészségügyi Intézetben, valamint a Táncsics Mihály utcában, illetve gyermekfogászati rendelő Wekerletelepen is található.

A kerületnek saját kórháza nincs, a legközelebb, a pesterzsébeti Jáhn Ferenc Kórház illetve a Nagyvárad téri Szent István kórház van.

Az alternatív gyógymódok alkalmazására nyújt lehetőséget a Fővárosi Szent István és Szent László Kórház Rehabilitációs Centruma (fizikoterápia és akupunktúrás kezelések, bőrgyógyászat, krónikus belgyógyászat), valamint a Yamamoto Rehabilitáció Intézet. A kerületben az ÁNTSZ külön intézetet működtet, amely részt vesz pl. az egészségvédő szűrések megszervezésében.

A kerületben 13 gyógyszertár működik, minden kerületrészben legalább 2-3, ügyeletes gyógyszertár az Ady Endre úton (az Egészségügyi Intézet épületében) található.

Kispest gondot fordít a szociális alapellátás biztosítására is. Működik a kerületben Idősek otthona, Gyermekek, illetve Családok Átmeneti Otthona, valamint a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő József Attila Gyermekotthon. Az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a civil szféra is részt vesz a szociális ellátásban. Több egyesület is működik Kispesten a hátrányos helyzetűek segítése érdekében (pl. nagycsaládosok, létminimum alatt élők támogatása).

 • Egyházak

A kerületben több, különböző felekezethez tartozó egyházi intézmény is megtalálható. Ezek egy részét a Templom téren találjuk - maga a tér is erről kapta a nevét -, így a római-katolikus Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia, a Kispesti Evangélikus Egyház és a Kispest Központi Református Egyházközösség temploma is. Hagyományos Kispesten gyülekezete van a Rózsatéri Református Egyházközösségnek, a Magyar Babtista Egyháznak két helyszínen, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek és a Magyarországi Új Apostoli Egyháznak. A Görög-katolikus Egyház kápolnát és parókiát működtet a Kossuth Lajos utcában, míg a jezsuita Jézus Szíve Plébánia az Áchim András utcában van. Wekerletelepen a Református Egyházközösségnek van temploma, illetve a római-katolikus Szent József Plébánia, Kós Károly téri templommal. A Zsidó Hitközség a XVIII. kerületben rendelkezik körzettel.

 • Sportolási lehetőséget nyújtó intézmények

Sportolási lehetőséget nyújt a Gránit Sportpálya, a Kispesti Uszoda (Simonyi Zsigmond utca), ahol rendszeres úszásoktatás van gyermekek és felnőttek számára egyaránt, és a Kispesti Tanuszoda (Hungária út). Emellett - többnyire az általános iskolák tornatermeiben - sportegyesületek rendszeresen szerveznek sportprogramokat. A legnevesebb sportlétesítmény a Bozsik Stadion, a Kispest Honvéd labdarúgócsapat pályája, amely helyet biztosít a Magyar Futball Akadémiának is, ahol fiatal labdarugókat képeznek.

 • Kereskedelmi és szolgáltatást nyújtó intézmények

A kereskedelmi és szolgáltató intézmények a XIX. kerületben is a nagy forgalmú főútvonalak mentén jöttek létre. Ennek megfelelően jelentős kereskedelmi jellegű területek alakultak ki a Határ úti, az Üllői úti, az Ady Endre úti csomópontoknál.

A Határ útnál található a kerület jelenleg egyetlen bevásárlóközpontja, az Europark, ami már több mint 10 éve nyitotta meg kapuit. A mélygarázsos, kétszintes épületben élelmiszer áruház, különböző üzletek (ruházati és cipőüzletek, könyvesboltok, játékboltok, sportbolt, elektronikai szaküzlet, posta, bankfiók, a mobilszolgáltatók kirendeltségei stb.), illetve gyorsétkezdék találhatók. Hiányosságként felróható, hogy a legtöbb ilyen intézménytől eltérően - mint pl. a szomszéd kerületben található Lurdy Ház - szórakoztató szint (mozi) nem került benne kialakításra.

Az Europark mellett, az Üllői úton található egy OBI szakáruház, illetve egy SHELL benzinkút. A városközpont felé haladva egymás közelében egy DIEGO Szőnyeg-. és Lakástextil áruház, egy DOMEX szőnyegáruház, és egy RETZ bútorbolt kínálja szolgáltatásait, illetve számos kisebb üzlet található meg a területen. Ezek egy része az Üllői két oldalán található pavilonsorban található, néhányuk pedig közvetlenül utcafrontra épült, zártsorúan. A Ganz gyár irodaházat tart fenn a területen.

Az Ady Endre úton az Europark mellett egy Penny Market, illetve egy kétszintes szépségszalon áll a vásárlók rendelkezésére, a további kereskedelmi és szolgáltató intézmények azonban főleg a városközpont vonalában jöttek létre. Hagyományos üzletsor van a Templom tér környékén a zártsorú kisvárosias házsorok utcafrontján, valamint itt található Kispest főpostája is.

További kereskedelmi területek alakultak ki a Kossuth tér melletti városközponti részen, illetve a Kispesti Villanytelepnél az Üllői út mellett. A Kossuth térnél találjuk a néhány éve részben lefedett zöldség és gyümölcspiacot, ahol az őstermelők is megtalálhatók, de apró üzletekben a legkülönbözőbb termékek vásárlására is lehetőségünk nyílik. Itt van a Kispesti Centrum Áruház, földszintjén Kaiser’s-szel, emeletein lakástextil és ruházati részleggel, tisztítóval. Mellette egy kétszintes épületben, a korábbi McDonald’s-ház földszintjén található egy Rossman drogéria, az emeletén pedig egy ruházati áruház. A Kossuth térrel szemközt egy török szőnyeg és lakástextil bolt, illetve a szélén, több pénzintézet helyi bankfiókja (Erste, Raiffeisen) is található.

Az Üllői úton a Berzsenyi utcától a Vécsey utcáig kisebb-nagyobb megszakításokkal, hol az egyik oldalon, hol a másik oldalon pavilonsori üzletek nyújtanak újabb vásárlási lehetőséget. További pavilonsorok találhatóak apró üzletekkel az Eötvös utcában, a Simonyi Zsigmond utcában az uszodánál, illetve a Csokonai utcában. A Csokonai utcában található a K&H Bank és az OTP Bank egy-egy fiókja is. Az Üllői út kispesti szakaszán 3 Spar áruház is található a pavilonsorok közé ékelődve.

A Fő utca - mely Kispest sétáló utcája - elején egy szolgáltató központ (Match, fodrászat, órás, gyógyszertár, stb.), valamint étterem és a Budapest Bank fiókja található.

Az Üllői úton tovább haladva, az Árpád utca - Kossuth Lajos utca közti szakaszán a kerület korábbi mozijának épületében egy üzletház került kialakításra, a mellette lévő épületben pedig az OTP Bank egyik kerületi fiókja és egy sportszaküzlet működik.

A „Villanytelepnél” a CBA üzlet a legjelentősebb, illetve található itt néhány kisebb bolt és szemközt az AGIP benzinkút, a Vasút utca előtt pedig egy TTL Lakástextil szaküzlet, ill. egy fürdőszoba felszereléssel foglalkozó üzlet, valamint egy benzinkút.

Fontos lépés volt a kerület számára a több kerületi programot is szponzoráló Citroën autószalon létrejötte, amely a Nagykőrösi út - Hofherr Albert utca sarkán található. Emellett a Ford, a Skoda, a Peugeot, a Suzuki és az Opel is nyitott a kerületben forgalmazó helyeket, főként az Üllői út és a Nagykőrösi út mellett.

Különleges helyzete van a Nagykőrösi út mentén lévő használtcikk piacnak, amely az egész főváros számára vonzó, speciális funkciót tölt be. Közvetlen mellette van Budapest egyik legnagyobb autópiaca, szintén jelentős, egész Budapestre kiterjedő vonzáskörzettel.

A kerület központjától távolabb eső helyen van a Méta Központ, amely a tervezett, illetve beépülő félben lévő kertvárosi jellegű övezetbe ékelődik be. Itt jelenleg vámszabad terület és raktárbázis található.

Wekerletelepen a Kós Károly téren és vonzáskörzetében kisebb-nagyobb üzletek találhatóak (élelmiszer bolt, cukrászda, papír- írószer bolt,), illetve a Pannónia utcában egy kis piac is.

 • Média:

Kispest saját televízió-csatornát működtet, a TV Kispestet, illetve két helyi lakásszövetkezetnek is van saját csatornája (Simonyi, illetve a Hunyadi Lakásszövetkezetnek). A kerületben három helyi szerkesztésű újság jelenik meg, az önkormányzati kiadású Kispest Újság, a Kispest Magazin, illetve a Wekerlei Társaskör Egyesület gondozásában megjelenő Wekerle újság.

4. Ipari területek:

Kispesten elsősorban az Üllői út, valamint a Hofherr Albert utca mentén alakultak ki jelentős ipari területek, valamint kisebb ipari üzemek elszórtan is vannak a lakóterületekbe ékelődve. A nagyobb ipari területeken az ipar struktúrája átalakuló félben van.

Kispesten jelenleg több mint 10.000 vállalkozás van nyilvántartva, amelynek jelentős része kereskedelmi jellegű, de számottevő a szolgáltató és ipari vállalkozások száma is. A hagyományos kispesti nagyüzemek többségénél tulajdonos-, profilváltás, illetve az üzem széttagolódás következett be az elmúlt időszakban

Az Üllői út - Vak Bottyán utca - Lehel utca által határolt terület jelentős részén egy szövőgyár, illetve ruhagyár volt. A nagy területet elfoglaló gyárak egyes épületeit elbontották, néhány megmaradó épület teljesen romos állapotú, bontásra szorulnak. Az egyébként kedvező fekvésű terület mindenképpen újabb hasznosítást kíván meg.

További jelentős üzemek találhatók a Tóth Árpád utca - Vas Gereben utca - Üllői út - Hofherr Albert utca által határolt területen, a RÁBA Kispesti Öntöde és Gépgyár területén. A valamikori egységes ipari területet megosztották 15 albetétre, és a régi üzemi épületekben, valamint a jelenleg is működő vas- és acélöntöde mellett, az új tulajdonosok kereskedelmi és ipari üzemek telephelyeit, raktárait hozták létre.

Változatlan profillal működik a Gránit Kő- és Csiszolókorong Gyár (csiszolószerszámok, kőedények) a Hofherr Albert utca és a vasútvonal között.

A kertvárosi, már említett Méta Központban, amelyben jelenleg vámszabad terület és nagykereskedelmi raktárak vannak, szintén funkcióváltása várható.

A Nagykőrösi út - Méta utcai sarokban a BKV autóbuszgarázsa és járműjavító részlege található.

Több kisebb-nagyobb műhely (elsősorban autószerelő) működik a kerület különböző részein, leginkább családi házakban, vagy a telkek kertjeiben lévő melléképületekben.

5. Zöldterületek:

A kerületben közcélú, összefüggő zöld terület csak a Ferihegyi út mellett található (Kút-tói erdő), illetve ide sorolhatóak a terek, a paneles lakóházak közötti közparkok, a két sportpálya (Bozsik Stadion, KAC-pálya), illetve a kerületben lévő két temető területe. A kerület lezárt egységet képez, beépítetlen szabad területek nincsenek, ezért további zöld felületek létesítésére nincs mód

A kerületben 61,1 hektár közparkot tartanak nyílván, melynek 77%-a lakótelepi, a többi egyéb tereken található. Parkokban 44 játszótér, illetve játszóhely, és közel 10 köztéri sportpálya található. A kerület lakosaira jutó közcélú zöldfelület (az utcai fasorokat is beszámítva) 14 - 15 m²/fő, ami nem tekinthető kielégítőnek, ugyanakkor ezen az arányon javítanak a családi házas, kertes telkek, ahol a nem közcélú zöldterületek is beszámíthatók a kerület zöldfelületébe.

Jellemző, hogy a zöldfelületek zsúfoltak, különböző korosztályi és használati igényeknek kell egyszerre eleget tenniük: kisgyermekeknek játszótér, homokozó, szánkózó domb, sportpálya, kutyafuttató, pihenőpark, stb..

A Pilisi Parkerdő Gazdaság kezelésében lévő Kút-tói erdő a Vak Bottyán utca és a Ferihegyi út közötti 150 - 200 méter széles sávban terül el. Az erdő állománya sajnos elhanyagolt, a beteg, sérült, olykor kidőlt fák, a gyomos aljnövényzet és a lakók által hulladéklerakó helyként használt terület jelen állapotában alkalmatlan arra, hogy pihenőparkként és kirándulóhelyként lehessen használni. Az erdőnek ennek ellenére jelentős szerepe van a gyorsforgalmi út zajának csökkentésében, valamint a por megkötésében.

Wekerletelepen a központi Kós Károly tér rendezetten fásított, pihenőpark jellegű értékét a fasor-rekonstrukció és az átjárást biztosító főirányú járdaburkolatok felújítása még inkább növelte. A városrészben több védett fasor található (Bercsényi utca, Corvin körút), ugyanakkor a korábban kialakított útmenti zöldsávok a rendszeresen ott parkoló gépkocsik okozta károk következtében erősen károsodtak, tönkrementek.

Rendezett képet mutat a gyönyörűen felújított Templom tér, Kossuth tér, és a Városház tér, valamint a Hunyadi tér, és az Ötvenhatosok tere, amelyeken kisebb - nagyobb foltszerű zöldterületek kialakítására került sor.

A családi házas beépítésű részeken az egyes kertekben változatos zöld területek találhatók: helyenként értékes fák, szép díszcserjék, virágok, ápolt gyepfelületek, másutt intenzív konyhakerti művelés, de vannak elhanyagolt, gyommal benőtt kertek is. Az udvarokon és kertekben elhelyezett bódék, melléképületek nagy száma (például Wekerletelepen) miatt a nem közcélú zöldfelületek területe is lecsökkent.

A kerületen belül művelés alatt álló mezőgazdasági terület nem található.

Forrás: www.kispest.hu