Ingatlan kereső

Azonosító


Ár ( millió Ft | ezer Ft)

-

Hirdetés típusa

Ingatlan fajtája

Megye

Település

Kerület

Ingatlan típusa

Épület anyaga

Szobák száma

-

Félszobák száma

-

Hasznos alapterület

-

Telek alapterület

-

Leírás


Csak fényképes hirdetés


Keresés
Megosztás:
Facebook Twitter MySpace Startlap

Kispest városrészei:

A kerület több, egymástól jól és viszonylag egyszerűen elkülöníthető részekből áll.

Wekerletelep:

Az 1910-es években létrejött városrész sajátos szerepet tölt be Kispest életében, ugyanakkor várostörténeti múltja és építészetileg is értékes városképi megjelenése miatt nemcsak a kerületnek, de egész Budapestnek érdekes színfoltja, melyet gyakran "falu a városban"-névvel illetnek. A mai Ady Endre út - Határ út - Nagykőrösi út - Rákóczi utca által határolt, eredetileg homokos pusztaság helyén, melyen eredetileg nem volt egyéb, mint két gémeskút és egy csőszház, egy angolszász mintára épülő kertvárosi lakótelep került kialakításra. A telepen 6000 lakás kialakítását tervezték, melyek közül az első lakók 1909-ben költözhettek be új otthonaikba. A munka lendületét átmenetileg megakasztotta az első világháború, de 1930-ra elkészült a teljes terület beépítése, majd 1926-ban az elektromos hálózatba is bekötötték. A telep központi terének megformálására (korábban Fő tér, ill. Petőfi tér) külön pályázatot írtak ki, amit Kós Károly, a tér későbbi névadója nyert meg.
 
A telepen található egyemeletes ingatlanok a tudatosan tervezés és az időbeli hasonlóságból kifolyólag egységes képet mutatnak. A Kós Károly tér stílusában alkalmazkodik a telep egészéhez, azzal a különbséggel, hogy itt már két, illetve háromemeletes házakat is találunk. A teret szegélyező épületek műemléki védelem alatt állnak. A négyzet alakú tér nyolc oldalról közelíthető meg, a tér által megszakított, sugarasan elhelyezkedő főútvonalak (Pannónia út, Hungária út) és mellékútvonalak (Thököly utca, Mészáros Lőrinc utca) révén. A tér kiemelt jelentőségű látványossága a park, illetve a Hungária út betorkolló szakaszain található két fából készült boltíves kapu, melyeket a neves tervező az erdélyi építészet elemeiből kölcsönzött. Építészetileg meg kell említeni a Kispesti Rendőrkapitányság itt található épületét is, amely formájában pontosan követi a telep jellegzetességeit, s bár funkcionalitása és kényelme napjainkban már megkérdőjelezhető, mindenképpen kellemes látványt nyújt tornyaival és domborműveivel.


Nagyobb térképre váltás

Kispest Óváros (Hagyományos Kispest):

A történelmileg legkorábban kialakult, a Rákóczi utca, Ady Endre út, Vas Gereben utca és a Nagykőrösi út által határolt terület őrizte meg leginkább Kispest kertvárosi jellegét. Itt találjuk a korábbi anyaközség utcáit. A házak egy része ennek megfelelően már a XX. század elején, többségük pedig a II. világháború után épült. Az Óvárosban szabályos utcaszerkezet került kialakításra, és szinte kizárólag csak kertes családi házakat találunk, amelyek zártsorúan, utcafrontra épültek. A 40 - 50 éve lakott, elöregedett épületekben jellemző az idősek magas száma, ezért kevés modern épületet találunk a területen, bár az elmúlt néhány évben - ahogy a fővárosi migráció során a belvárosból kiköltözők felfedezték Kispestet - ezek is több helyen megjelentek.

Hagyományos Kispesten, a lakáshelyzet javítása miatt 1949-1964 között, a Vas Gereben utca (a volt Vörös Október utca) végénél épült a pár utcányi, háromszintes téglaházakból álló "Élmunkás" lakótelep.


Nagyobb térképre váltás

Kispest Kertváros

A Nagykőrösi út - Méta utca - Kolozsvár utca - Darányi Ignác utca - Puskás utca - Hofherr Albert utca által határolt Kertváros Kispest "Rózsadombja", ahol az Óvároshoz képest, modernebb, jólétet sugalló házakat találunk.

A dinamikusan fejlődő déli területet a korábbi térképek még gyakran beépítetlenként jelzik, de az utóbbi néhány évben ennek nagy része is beépítésre került. A terület ingatlanállományát főleg sorházak alkotják, de találkozhatunk itt igazán igényes kivitelű, meglehetősen nagy kerttel rendelkező többszintes családi házakkal is. 


Nagyobb térképre váltás

 Kispest Lakótelep

Az 1980-as évek elején Kispest is azon külvárosi kerületek sorsára jutott, amelyeket arra ítéltek, hogy tömbházakat alakítsanak ki a területükön. Mivel több hullámban, és főleg több tervező munkája alapján történt az építkezés, a nagyjából a kerület középső részén (Üllői út két oldala) elhelyezkedő sivár lakótelep képe korántsem egységes. A Határ úttól a központ felé haladva előbb 9 emeletes pontházak, majd 10, illetve 11 emeletes tömbépületek találhatóak. A központ közelében 3 darab, afféle modernebb kivitelű 4 emeletes, gangos "lábas" ház következik, amiknek az aljában ma már üzletek vannak. Jóval kellemesebb látványt nyújtanak a panellakótelepek családi házas zónák mellett húzódó 4 emeletes épületei.

Az Üllői út mindkét oldalán egy keskeny sáv elkerülte a lakóteleppé alakítást, bal oldalon található a kerület központja, a piac és vásárcsarnok, mellettük a Kispesti Áruház, amelyek mögött a Kőbánya-Kispest csomópontig néhány egyszintes családi ház maradt, a beépítés előtti városkép emlékét őrizve. Az Üllői út jobb oldalán a Kisfaludy utca és a Hunyadi utca között szintén zömében egyszintes családi ház található, de ennek a területnek a jelentős része szanálás előtt áll. Várhatóan újabb lakóépületeket, kereskedelmi és szolgáltató egységeket fognak ide építeni. 


Nagyobb térképre váltás

 Kispest Felső Dűlő (Felső Kispest):

A XVIII. kerület felé haladva, az Üllői út bal oldalán - a lakótelep után - egészen a kerülethatárig vegyes állapotú és kinézetű családi házas övezet található, ahol egyaránt megtalálhatók a leromlott, szinte bontandó állapotú és az igényesen felújított, modern házak is.


Nagyobb térképre váltás

 Kereskedelmi és Szolgáltató övezet:

A nagyjából Mátyás király utca - Ady Endre út - Corvin körút - Üllői út - Simonyi Zsigmond utca - Ferihegyi gyorsforgalmi út által határolt övezet három olyan központot is magába foglal, amelynek kereskedelmi és közlekedési szempontból is egyaránt nagy szerepe van helyi, illetve fővárosi szinten is.

Határ út közelében lévő részek egyszintes családi házait elbontották, itt épült fel az Üllői út és az Ady Endre út között Kispest első bevásárlóközpontja, az Europark. Az Üllői út kispesti szakaszának elején a páros oldal jelenleg beépítetlen, rendezés alatt áll, ide is egy, az Europarkhoz hasonló bevásárlóközpontot terveznek, a Neo Centert. Mind az Üllői úton, mind az Ady Endre úton továbbhaladva gazdasági célokra alkalmas irodaházakat, áruházakat (pl.: OBI, Penny Market) benzinkutakat (Shell, Agip) találunk.

Kispest központjában található a nemrég felújított reprezentatív Kossuth tér, ahol a zöldség és gyümölcspiac, és a Centrum Áruház mellett, iskolát, könyvtárat, bíróságot, illetve több bankot találhatunk a már említett lakótelepi résszel körbeölelve.

Kispest központjának közelében található a kerület több szempontból is kiemelt fontosságú területe, a Kőbánya-Kispest közlekedési csomópont a metró-, vasút- és buszvégállomással, mely a kerületet több szálon kapcsolja a főváros vérkeringésébe. Nemrég viszont a terület egésze átalakult, többek között egy európai színvonalú fedett autóbusz-pályaudvart, metróvégállomást, kereskedelmi és szolgáltató központot építettek (Köki Terminál).


Nagyobb térképre váltás

Forrás: www.kispest.hu